הורים רבים עסוקים בימים אלו בהתמודדות עם המתבגרים שלהם בימי הקורונה המוטרפים.
שואלים את עצמם למה הוא הופך לילה ויום? אין סוף לסדרות בנטפליקס? והשאלה הגדולה מכולם: האם נכון לריב איתו על זה?
כמו תמיד אצל מתבגרים לפני שמחליטים מה אומרים ועושים, כדאי לשים לב מה חושבים. אז בואו נזכיר לעצמנו עובדה יסודית על הסיטואציה בה אנו נמצאים: אנחנו במצב לא נורמלי!
הורים רבים דואגים (בצדק) לשלומם ולשלום יקיריהם, כולם (חוץ משני אלה שמתפרנסים מיבוא מסכות וכפפותJ) מוטרדים מאוד מהמצב הכלכלי הציבורי והפרטי. כולנו נמצאים כבר תקופה ארוכה בשהייה ממושכת בבית יחד עם כל המשפחה, ואין לנו שליטה על זה. כל אלו גורמים לרמה של מתח ולחץ, שמקננת ודוגרת מתחת לפני השטח ומתפרצת מידי פעם גם החוצה. חשוב להכיר בזה ואפילו לדבר על זה בבית. עצם ההכרה בכך מאפשרת להתייחס לדברים בפרופורציה ולפרק מוקשים ביתר קלות.
אחרי שמחזיקים את זה בראש אפשר להתבונן על הסוגיה שמטרידה אותנו, וכמו בכל קונפליקט עם המתבגר צריך קודם כל לבחון - האם זה שווה את זה? או במילים אחרות : מה המחיר שהנער והמשפחה ישלמו אם נוותר על המאבק? נער שמחליט להפסיק ללכת לבית ספר בימי שגרה ישלם על כך מחיר יקר, לעומת זאת נער שבימי הקורונה ילך לישון ב4 ויקום בצהריים לא ינזק באופן מהותי (אני מסכים שזה פחות מומלץ..). למעשה, יש כאן הזדמנות לנער לעשות ניסוי של "מה יקרה אם...",. הרי בשגרה אין כמעט מקום לניסוי של שבירת כללים. אין מקום לגיטימי לנער לנסות "מה יקרה אם אלך לישון ב 4 בבוקר", אבל בתקופה הזו יכולה להיות יותר גמישות. אפשר אחרי כמה 'ימי ניסוי' לדבר איתו על מה הוא גילה – איך זה בשבילו להיות ער עד מאוחר? ממה נהנה? האם נהנה מהשקט של הלילה? האם יש לזה מחיר?
ישנם הורים שמוטרדים מהפיכת היום ללילה בגלל החזרה הצפויה לשגרה "אם הוא יתרגל לכך, הוא יתקשה לחזור למסלול". אכן זה נכון שיהיה קשה לחזור לשגרה, אבל המציאות מראה שנערים די מצליחים להתאים את עצמם לנסיבות המשתנות. כל שנה אנחנו רואים את זה אחרי החופש הגדול.
יחד עם זאת, ישנם כמה עקרונות ששווה להתעקש עליהם: שותפות הוגנת במטלות הבית, השתתפות בפגישה משפחתית יומית – למשל ארוחת ערב משפחתית, שבה כולם נפגשים ומדברים בלי טלפונים ומסכים. אפשר לעניין את המתבגרים גם ביוזמות קהילתיות רבות כמו חלוקת מזון, עזרה בקניות לאנשים מבוגרים או חולים וכדומה, ולתעל את המרץ והפעילות לאפיקים מבורכים.
בעצם יש לנו כאן גם הזדמנות ומומלץ לנצל את הסיטואציה גם למפגש יומי של משחק משותף, לימוד משותף בנושאי בית ספר או בנושאים כלליים, אפשר לנצל את ההזדמנות הנדירה שהמתבגרים 'כלואים' בבית לחיזוק הקשרים איתם.
ואולי זו פנינה קטנה שנקבל מהתקופה היוצאת דופן הזו.
Comments